Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljöchefen Daniel Fackel förklarar att Åre kommun kommer att fortsätta provtagningen i Enan för att spåra utsläppskällan bakom de höga Ecolihalterna. Foto: SVT

Åre kommun: Vi kommer fortsätta ta Ecoli-prover

Uppdaterad
Publicerad

I höstas uppmättes rekordhöga halter av tarmbakterien Ecoli i älven Enan i västra Jämtlandsfjällen, men den omfattande provtagning som Åre kommun skulle genomföra för att spåra utsläppskällan ställdes in. I videon ovan förklarar kommunens miljöchef Daniel Fackel varför det blev så och vad kommunen tänker göra nu.

Halterna av tarmbakterien som uppmättes i augusti i höstas uppgick till 500 kolonier per 100 milliliter vatten. Den högsta nivån som uppmättes i älven hittills under de mer än 20 år som mätningarna genomförts där. Vatten anses otjänligt som dricksvatten vid 10 kolonier per 100 milliliter.

Åre kommun hade planerat att ta en rad vattenprover längs älven på ställen där prover inte tagits tidigare. Tanken var att flyga helikopter längs älven för att hinna ta samtliga prover och lämna proverna till ett laboratorium på en och samma dag. Men provtagningen sköts först upp på grund av dåligt flygväder och sedan tillkom ytterligare en faktor. Miljöchefen Daniel Fackel förklarar närmare vad det handlade om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet