Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun, Martine Eng (S), om dagens beslut. Foto: Fredrik Eliasson /SVT

Åre pausar tolv byggprojekt – Rödkullen bantas drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Åre beslutade i dag att pausa tolv byggprojekt i Åredalen, men det stora projektet i Rödkullen pausas inte. Däremot minskas projektet radikalt, från 7000 till 2000 bäddar.

Bakgrunden är att reningsverket i Vik i Åre, som betjänar Åredalen, inte klarar högre belastning. Förra året beslutade kommunen att stoppa nya detaljplaner i kommunen, och i april beslutade kommunstyrelsen att permanentbostäder och kommunal service ska prioriteras till dess att ett nytt reningsverk är byggt.

Tjänstemännen på Åre kommun föreslog till dagens möte att 13 olika byggprojekt stoppas i Åredalen.

Kommunstyrelsen i Åre beslutade i dag med en rösts övervikt att pausa 12 av de 13 projekten tills dess att ett nytt reningsverk finns på plats.

– Rödkulleprojektet är samhällsviktigt för Åre, säger Martine Eng (S). Det ska fokuseras på liftar och service runt liftsystemet. Boendet minskas till 2000 bäddar vilket vi bedömer att reningsverket ska klara.

Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna röstade för. Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Västjämtlands Väl ville stoppa alla byggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.