Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt tråkigt om det inte skulle gå att driva det vidare och att ridhuset slutar som en lagerlokal” – hör Anna Jonell på Åre ridklubb om hur de försöker rädda verksamheten. Foto: Eva Danielsson/SVT

Åre ridklubb har svårt att klara ekonomin – ökande kostnader och färre elever

Uppdaterad
Publicerad

Åre ridklubb är i ett tufft ekonomiskt läge och har svårt att få verksamheten att gå runt. Nu hoppas man få hjälp från kommunen.

– Vi har ju haft höjda elräkningar, foder, priser. Allting ökar i pris tyvärr, så vi har det tufft. Det vore ju väldigt tråkigt om det inte skulle gå att driva det vidare, säger Anna Jonell på ridklubben.

Den ideellt drivna ridklubben i Åre startade 2007 och har sedan dess vuxit rejält. Med stöd från Allmänna arvsfonden, EU via Landsbygdsprogrammet, Åre kommun och sponsring från privatpersoner och företag byggdes ett nytt ridhus som invigdes 2021:

– Det här är en viktigt mötesplats för mig säger 13-åriga Olivia som är i stallet dagligen.

Färre ridskoleelever

– Tyvärr har antalet medlemmar minskat en del det senaste året. Jag tror att det kan bero på situationen som många sitter i ekonomiskt med höjda räntor, höjda elkostnader och så vidare. Då är det här det man tyvärr kan plocka bort, säger Anna Jonell på Åre ridklubb.

Vill ha stöd från Åre kommun

Klubben jobbar nu hårt för att klara ekonomin, bland annat har de dragit ner på personal, letar sponsorer och nu har de också bokat ett möte med kommunen.

– Vi hoppas ju på att få lite hjälp med arbetskraft tjänster, eventuellt även till viss del driften, säger Anna Jonell.

Jobbar med att bredda sin verksamhet

Förutom ridskoleverksamheten arbetar klubben med att ge funktionshindrade möjlighet att ta del av verksamheten i olika projekt. Klubben samarbetar också med Margaretagården i Mörsil och med Jämtlands Gymnasium Åre.

Hör mer om ridklubbens ekonomiska läge och vad några ridskoleelever tycker i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.