Harrlek i Mjällebäcken på Frösön. Foto: SVT

Årets vårflod bra för harrens lek

Publicerad

Det är vår och det innebär att harren leker för fullt. Men dom är beroende av att vårfloden ger tillräckligt med vatten i dom ofta ganska små bäckar och åar som dom ska ta sig upp i.

Fjolårets harrlek var på många håll besvärlig. Runt Storsjön till exempel var det låga flöden i flera av lekbäckarna, och lågt vattenstånd i sjön gav långa grunda strandplan. På sina ställen hade harren problem att ta sig upp i bäckarna för att leka. 

I år däremot, ser det bättre ut. En snörik vinter har gett bättre flöde i bäckarna, och Storsjöns nivå är betydligt högre än i fjol vid samma tid.

Till vänster en bild från Mjällebäckens utlopp i Storsjön 2017, och till höger en bild från i år. Foto: SVT

– Storsjön steg snabbare i år, vilket ger kortare väg över strandplanen. Snön från skogarna har dessutom gett ett bättre flöde i bäckarna, med en djupare fåra, så det har varit bättre på flera sätt i år. Det säger Ingemar Näslund på Länsstyrelsens vattenenhet.

Kan stammen ha påverkats av fjolårets dåliga förhållanden?

Ja det fanns säkert ställen där det tog sig upp färre fiskar än vanligt. Dessutom fick dom en tuffare resa, som kostade mer energi och som kanske gav skador, vilket också kan ha påverkat leken negativt. Om leken tar för lång tid hinner dessutom rommen utvecklas för långt, säger Ingemar Näslund.

Höga flöden påverkar

I år är det alltså en betydligt kraftigare vårflod, med mycket höga flöden på sina håll. I den oreglerade Ammerån till exempel är vattenståndet högre än på mycket länge. Och även det kan påverka harrens lek.

– Ja det blir lite svårare för dom. Det finns en risk att rommen kan spolas bort, dom yngel som kläcks får det lite tuffare osv. Samtidigt är det en del av livet i oreglerade vatten, och harren har upplevt det i flera tusen år. Det finns en inbyggd ”backup” för att harrbeståndet ska klara det, säger Ingemar Näslund.

Kraftig vårflod behövs

Birger Ajax, som driver fiskecamp vid Ammerån, kan inte minnas att han sett så här höga flöden tidigare, men är inte orolig för harren.

– Hela ekosystemet i Ammerån, med allt från fisk till insekter, är uppbyggt kring vårfloder. Så jag tror det här bara är en fördel faktiskt, säger Birger Ajax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.