Arkitektstudenten Olle Björkebaum, som studerar på KTH, har varit en aktiv röst i debatten om Gustav III:s torg. Nu har han startat en namninsamling för att visa på motståndet mot kommunens detaljplan. Foto: Privat

Arkitektstudent startar namninsamling för att hindra att busstorget i Östersund byggs om

Publicerad

Arkitektstudenten Olle Björkebaum är en av de som aktivt kritiserat den planerade ombyggnaden av Gustav III:s torg och han ger inte upp trots att planerna har godkänts av såväl kommun som länsstyrelse. Nu har han startat en namninsamling tillsammans med Stadsmiljögruppen för att visa på det motstånd som finns mot den tänkta detaljplanen. Får de tillräckligt med röster kan de komma att ställa krav på en folkomröstning.

På mindre än ett dygn har insamlingen redan hunnit få 800 underskrifter. Olle Björkebaum ser det som ett tecken på att frågan om busstorgets framtid fortfarande engagerar.

– Det har ofta sagts att kritiken kommer från en högljudd minoritet så vi vill se hur stort intresset faktiskt är och det verkar vara stort. Jag tror att det finns väldigt många som känner att det här är fel men som hytter med näven i fickan då man kanske inte har tid eller möjlighet att engagera sig, säger han. 

Kan kräva folkomröstning

Om motståndet mot den tänkta ombyggnationen är tillräckligt stor kan nästa steg bli att kräva en folkomröstning. Detta förutsatt att förslaget inte fälls i mark-och miljödomstolen där man ska utreda flera överklaganden om detaljplanen.

   – En folkomröstning är ett lagligt instrument som gör att vi kan visa motstånd. Ett sätt att få kommunen att inse att inte alla tycker att det är okej att ge carte blanche till exploatörer utan att sådant agerande får konsekvenser. Dock vet vi ännu inte om vi kommer gå vidare med en folkomröstning i nuläget, det beror helt på hur stort stöd vi får, säger Olle Björkebaum.

Efterlyser bred diskussion

Samtidigt hoppas arkitektstudenten på att namninsamlingen ska bli ett startskott för en bredare diskussion om hur staden kan utformas.

 – Jag tror att det är viktigt att vi diskuterar vad som byggs och varför. Vi har förutsättningarna att vara en av landets bästa städer men man måste ta till vara på den potential som finns här och ta hänsyn till den i stadsplaneringen, säger Olle Björkebaum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.