Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsarna skicenter brann ner till grunden vid en våldsam brand natten mot den 8 mars 2023. Foto: Björn Schäfer/SVT

Åsarna skicenter förstört i brand – ingen person skadad

Uppdaterad
Publicerad

Anläggningen Åsarna Skicenter har totalförts i en brand på onsdagsmorgonen. En förbipasserande larmade strax före klockan tre på morgonen. Ingen person skadades i branden.

Branden startade i ett försäljningstält, som säljer kläder, och spred sig sedan till den intilliggande anläggningen Åsarna Skicenter.

Ambulans var på plats, men ingen behövde föras till sjukhus.

Branden i Åsarna skicenter

Räddningstjänsten påbörjade både yttre och inre släckning av byggnaden.

Tvingades backa

– Till slut tvingades man retirera invändigt, det var för stora risker. Byggnaden har rasat ihop, sade Jörgen Eriksson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Jämtland, till SVT Nyheter vid 6.30-tiden.

Ett 20-tal personer från räddningstjänsten har varit på plats under morgonen.

Rasat samman

Efter att rökdykare försökt släcka inomhus men tvingats backa så gick det fort.

– Då tog det över. Sedan har vi mer försökt skydda kringliggande material och byggnader.

Branden blev en totalbrand som förstörde anläggningen. Hela byggnaden hade vid 6.30-tiden rasat samman. Räddningstjänsten arbetar på plats och kommer att vara kvar ett antal timmar till, säger Jörgen Eriksson.

Utreds som mordbrand

Polisen ska utreda brandorsaken, initialt rubriceras det som mordbrand. Delvis har det att göra med att stora värden har förstörts, enligt polisens presskontakt Elisabeth Glaas.

Åsarna skicenter ligger vid E45 och vägen stängdes av under släckningsinsatsen. Anläggningen består av restaurang, outletbutik, vandrarhem, camping och stugor.

Chockad skidlegendar

Torgny Mogren, skidlegendar, är en av dem som chockats över branden.

– Det är otroligt jobbigt att se. Åsarna skicenter är ju ett känt begrepp – det är mycket kuriosa också som gått upp i rök, pokaler från stora mästerskap, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Åsarna skicenter

Mer i ämnet