Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För ett år sedan brann deras livsverk ner till grunden och bedrövelsen var stor för ägarna Håkan och Bittan Svensson. Men till midsommar ska portarna slå upp för det nya Skicenter i Åsarna – följ med in för en tjuvkik. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Ett år efter branden på Skicenter i Åsarna: ”Stödet har varit helt enormt”

Publicerad

Den 8:e mars är det ett år sedan Åsarna Skicenter brann ner. För ägarna har det stora stödet efter branden varit helt avgörande för att orka bygga upp igen.

Åsarna Skicenter är nu på god väg att återuppstå på samma plats där det brann under sportlovsveckan förra året.

– Den natten och dagen efter kommer vi aldrig att glömma. Det var bedrövligt att behöva uppleva, säger Håkan Svensson.

Branden i Åsarna skicenter

Fått stort stöd efter branden

Redan efter en månad fanns det långt gångna planer på en återuppbyggnad av Skicenter, mycket tack vare det stora stöd ägarna upplevde att de fick efter branden.

– Helt otroligt vilket stöd. När min dotter lade ut i sociala medier att vi ville bygga upp verksamheten igen, var det över 400 000 från hela Sverige som gillade inlägget.

– Det här stödet har hjälpt oss enormt att orka med återuppbyggnaden, berättar Bittan Svensson.

Förlorad skidhistoria ska återskapas

Förutom restaurang och klädbutik fanns också en stor samling av skidnostalgi i de nedbrunna lokalerna. Det var allt från pjäxor och skidor som Tomas Wassberg och andra kända Åsarnaåkare använt under sina karriärer, till medaljer och tavlor.

”Fylla huset med skidhistoria”

Just kopplingen till Åsarnas framgångar i längdskidåkning är viktig för Håkan och Bittan Svensson.

– Vi samlar på oss prylar allt eftersom. Vi har fått ihop ett stort antal bilder och gamla föremål som ska fylla det nya huset med skidhistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Åsarna skicenter

Mer i ämnet