Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket förstördes i branden men några medaljer lyckades de hitta i ruinerna, berättar Lisa Svensson vid Åsarna skicenter. Foto: Eva Danielsson, SVT

Efter branden – Åsarnas nya skidcenter har invigts

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen invigdes Åsarna skicenter.

– Vi har återskapat en hel del av skidhistorien som fanns i huset, säger Lisa Svensson.

Natten mot den 8 mars 2023 ödelades Åsarna skicenter i en kraftig brand. Branden chockade ägarna Britt-Marie och Håkan Svensson som fick se sitt livsverk gå upp i rök.

– Det är tufft, det är tufft, sade Britt-Marie Svensson till SVT samma morgon.

Branden i Åsarna skicenter

Men ganska snart stod det klart att varken ägare eller bygden tänkte ge upp byns knutpunkt. Stödet var enormt och en månad senare började planerna på återuppbyggnad att ta form.

Skidlegendarers medaljer

Sedan dess har arbetet pågått och under måndagen var det invigning.

– Det är svårt att tänka sig det här för ett år sedan men nu står det här, säger före detta världsmästaren Lars-Göran Åslund som tävlade för Åsarna IK på 1960- och 1970-talen och som var en av många som var på plats.

I byggnaden fanns tidigare ett museum med gamla medaljer och liknande från legendarernas karriärer. Även det har nu återuppstått.

I videon ovan visar Lisa Svensson de medaljer de lyckades hitta efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Åsarna skicenter

Mer i ämnet