Åtal för vattenparasit

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcks åtal mot Östersunds kommun för miljöbrott. Helt fel, menar kommundirektör Bengt Marsh.

Miljöåklagare Lars Magnusson kräver tre miljoner kronor i företagsbot av kommunen.

Han menar att kommunen inte har levererat vatten fritt från parasiter och det är man ålagd att göra enligt dricksvattenföreskrifterna.

Cryptosporidium i Östersund

Åklagaren kräver även tre miljoner kronor av kommunen i ett så kallat förverkandeyrkande.

– Det inebär att man förverkar den ekonimiska fördel som en näringsidkare har gjort genom att skjuta upp en investering som borde gjorts för länge sedan, säger Lars Magnusson.

Sammanlagt kräver alltså åklagaren sex miljoner kronor av kommunen.

Parasiten plågade Östersundsborna från slutet av 2010 och cirka tre månader framåt. Runt 20.000 personer drabbades av smittan från parasiten Cryptosporidium. De fick magsjuka, vissa i flera omgångar. 65 personer blev så sjuka att de måste få vård på sjukhus.

Parasiten spreds via det kommunala dricksvattensystemet. I 88 dagar tvingades Östersundsborna koka sitt vatten för att kunna använda det.

Enligt den talan som miljöåklagaren i dag lämnar till Östersunds tingsrätt har kommunen gjort sig skyldig till miljöbrott och vållande till kroppsskada och sjukdom.

Han tror inte bevisfrågan blir något problem när parterna ska mötas i tingsrätten längre fram.

-Jag tror inte det är någon större bevisfråga egentligen, mer än att jag och Östersunds kommun inte är överens. Kommunen menar att man haft tillräckligt antal barriärer mot mikrobiologisk smitta. Men det hade man inte, säger Lars Magnusson. Enligt åklagaren finns det ingen vägledande praxis, exempelvis från tidigare domar, att luta sig mot när det gäller straffmätning.

-Det här är ju ett unikt mål. Det har nog hänt att människor tidigare blivit sjuka av parasiter i vattnet, men inte i den här omfattningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet