Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Aura Energys vd David Woodall berätta om bolagets planer för att bryta vanadin i Oviken. Foto: Marie Selander/SVT

Aura Energy om gruvbrytningsplaner i Oviken: Kan garantera att vatten och luft inte förorenas

Uppdaterad
Publicerad

Nu går det australiensiska bolaget Aura Energy vidare med planerna i Oviken och lämnar inom kort in en ansökan om gruvbrytningstillstånd.

Det är främst ”batterimetallen” vanadin bolaget vill bryta, men på sikt är planen att även uran utvinns och bidrar till en ansenlig del av inkomsterna.

Att verksamheten inte kommer att påverka miljön negativt, garanterar vd David Woodall för SVT:

– Det är jag väldigt säker på.

Provborrningarna pågår för fullt i Oviken, men gruvbrytningsplanerna övergår snart i en ny fas – ett steg närmare gruva.

Det australiensiska bolaget Aura Energy kommer genom dotterbolaget Vanadis Battery Metals att lämna in ansökan om bearbetningskoncession för området Häggån, i Bergs kommun, drygt två mil sydväst om Östersund. Under tisdagen håller företaget ett samrådsmöte med boende i Oviken.

Gruvplanerna i Jämtland

I första hand vill företaget bryta alunskiffer för att utvinna vanadin, som används bland annat i batterier.

Uranbrytning kan bli aktuellt

Förutom vanadin vill bolaget även utvinna en rad andra metaller som nickel, molybden, zink och kaliumsulfat.

Vid brytning av alunskiffer kommer uran upp som en biprodukt, men enligt bolaget ska uranet inte anrikas utan ”stabiliseras” och lagras som avfall.

Men företaget uppger att de vill bryta även uran om uranbrytningsförbudet i Sverige upphävs.

Brytning med ”betydande miljörisker”

Samtidigt har landets ledande expert som stod bakom den statliga Alunskifferutredningen konstaterat att miljöriskerna är betydande vid brytning i just alunskiffer.

Där konstaterades också att egenskaperna för alunskiffer skiljer mellan olika platser – vilket försvårar valet av säkerhetsåtgärder. Det behövs sannolikt också ny teknik vid brytning av alunskiffer för att minska riskerna.

Aura Energy svarar att geologin i Myrvikenområdet – med mycket kalksten – gör att miljöriskerna minskar, då kalkstenen hindrar att lakvattnet blir surt och läcker ut metaller i vattnet.

Dessutom ska brytningen ske i ett mindre dagbrott där hanteringen ska följa rådande säkerhetskrav och vara, enkelt uttryckt, inkapslad. Detta ska förhindra att metaller och uran läcker ut.

I videon hör du vd:s syn på miljöriskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet