Foto: TT

Avies i konkurs

Publicerad

Efter alla turer kring det estniska flygbolaget Avies verkar det nu vara färdigfluget.

En domstol i Estland har förklarat flygbolaget Avies i konkurs efter att bolaget inte kunnat betala sina skulder i Sverige, det uppger flygtorget.se.

Efter massiv kritik på bland annat säkerhetsnivån och inställda avgångar sa Trafikverket i början av mars upp avtalet med Avies. Sedan dess har flera fordringsägare försökt lösa alla dom skulder som bolaget lämnat efter sig. Härjedalens kommun som har fordringar på 552 891 hos Avies, sa så sent som i slutet av juni att man inte skulle begära bolaget i konkurs.

– Efter att ha tittat närmare på frågan och diskuterat med andra kommuner, kronofogden och skatteverket så ser vi att det inte är någon mening. Vi får betrakta de här pengarna som förlorade, sa kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) till SVT Nyheter Jämtland då.

Tröttnade till slut

Det är SwedWings, som hyrt ut flygkapacitet, och Bromma Air Maintenance, som stått för underhåll, som till slut tröttnat och begärt Avies i konkurs. Vid sidan av det pågår även en process där ett 20-tal piloter kräver bolaget på obetalda löner.

Moderbolaget i konkurs

Det bolag som hade avtal med Trafikverket heter Avies Sverige AB, och det är inte försatt i konkurs. Det är moderbolaget i Estland, Avies AS Estland som försatts i konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Avies

Mer i ämnet