Reningsverket i Vik i Åredalen sätter stopp för nya turistexploateringar i Åredalen. Foto: Eva Danielson/SVT

Avloppsbrist stoppar turistplaner i Åredalen

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun har beslutat att prioritera byggande av permanentbostäder och kommunal service i Åredalen. Turistiska planer kommer att pausas tills dess ett nytt reningsverk har byggts.

– Det kan dröja många år, säger Martine Eng (S), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Förra året stoppade Åre kommun nya detaljplaner fram till 2025. Anledningen var brister i vatten- och avloppskapacitet i Åredalen. Men nu visar det sig att kapaciteten är ännu sämre än man trott. Därför beslutade kommunfullmäktige att koncentrera planeringen till permanentbostäder och kommunal service.

Stopp för turistbyggen

Samtidigt fick kommunstyrelsen i uppdrag att pausa pågående detaljplanearbeten och medgivna planbesked som inte rör permanentbostäder, kommunal service och samhällsnytta. Rena turistbyggen kommer alltså kunna att pausas.

– Det rör sig om 14 stycken planer som KS nu ska granska och redovisa vid nästa kommunstyrelsemöte, säger Martine Eng (S). Är det samhällsnyttiga planer så kan de komma att tillåtas fortsätta. Vad det innebär konkret för respektive plan tas beslut kring den 18 maj på KS.

När ett nytt reningsverk kan vara på plats är osäkert. Arbetet med att ta fram planer har precis börjat.

– Tyvärr kan det ta några år innan ett nytt reningsverk kan byggas, säger Martine Eng (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.