Bai Bang-projektet 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen firas att det är 30 år sedan Sveriges största biståndsprojekt, pappersbruket i Bai Bang, invigdes.

Våren 1974, ett år före Vietnamkrigets slut, började Sverige som biståndsprojekt att bygga ett modernt pappersbruk i det svårt krigshärjade landet.

Unik form av bistånd

Projektet var unikt. Det var första gången ett västerländskt land genomförde något liknande och den här typen av industri hade tidigare inte funnits i Vietnam. Sverige satsade drygt 2,7 miljarder under 25 år vilket innebar att budgeten spräcktes med cirka 2 miljarder.

Kritiserat projekt

Kritiken mot projektet och pengarullningen var tidvis mycket stark men på senare tid har man börjat omvärdera projektet. Idag har Bai Bang Paper Company cirka 6 000 anställda.

Svenskar med i firandet

Tusentals svenskar har arbetat på det som blev Sveriges största biståndsprojekt. Många kom från Jämtland och Västernorrland och nu återvänder flera till det jubilerande bruket.

Lena Åhlin från Oviken är före detta biståndsarbetare, hon är på plats i Vietnam för att för första gången på 30 år återse papperbruket, vännerna och staden. Hon försvarar det kritiserade biståndsprojektet.

– Kritikerna hade väldigt lite förståelse för vilka premisser vi hade att arbeta emot, säger hon.

SVT:s team finns på plats i Vietnam och kommer under dagen att följa firandet i Bai Bang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bai Bang 30 år

Mer i ämnet