Maja Norlin, brandingenjör berättar vad de har och ska göra. Foto: SVT

Bärplockare i Älvros ska avhysas

Publicerad

Under onsdagen var all formalia avklarad och ett 40-tal bärplockare i Älvros fick beskedet att de måste lämna det hus de bott i.

Redan i fjol kom ett beslut om att bärplockarna måste bort från det hus som fungerat som logement under bärplockningssäsongen. Myndigheterna menar att man brutit mot tre olika lagar. Tyngst väger nog räddningstjänstens slutsats att trähuset är för brandfarligt för det, det används till.

– Här bor ett 40-tal bärplockare och det finns inga nödutgångar. Börjar det brinna är de som befinner sig på övervåningen i praktiken chanslösa att ta sig ut, säger brandingenjören Maja Norling.

”Chefen” svår att nå

Den man som organiserat bärplockarna har varit väldigt svår att nå, men i förra veckan lyckades man så nå honom för en delgivning. Därför fanns det nu inga formella hinder för avhysning.

Förutom räddningstjänsten fanns även socialtjänsten, polisen och en rysktalande tolk med. Ändå valde man att gå mjukt fram. Det fanns liksom ingen anledning att ställa 40 ukrainare och vitryssar utan tak över huvudet.

När myndighetspersonerna försvunnit från gårdsplanen tittade flera av bärplockarna ut.

– Vi fick en vecka på oss att packa ihop och lämna platsen, förklarade en man.

”Inga bilder”

Han ville inte ställa upp på en regelrätt intervju eftersom han ”inte vill provocera chefen” som han uttryckte det. Samtidigt bedyrade han att ingen av bärplockarna haft en aning om att huset var utdömt

Bärsäsongen har så här långt inte varit särskilt givande i trakten. Ett par vitryssar skrattar lite förläget och säger att det egentligen inte är så stor katastrof för dem. Det här har samtidigt varit ett sätt att få se ett nytt land och uppleva naturen.

Fast man kan med fog undra om alla verkligen klarar av att lämna huset på en vecka. Ute på gården står ett par bilar som sett sina bästa dagar. Några män plockar bland de isärplockade delarna.

Problem?

– Da, problem.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.