Bergs kommun säger nej till gruva i Bergs kommun. Foto: SVT arkiv.

Bergs kommun säger nej till gruva i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Det kanadensiska bolaget som vill bryta vanadin i Oviken får nej av Bergs kommun. Det beslutade en enig kommunstyrelse under måndagen.

Under hösten sade en representant från gruvbolaget EU Energy Corporation att man hoppades att en gruva ska vara i drift inom tre år.

Bolaget har lämnat in en ansökan till kommunen om att bryta vanadin i ett dagbrott i Oviken.

Gruvplanerna i Jämtland

Säger nej till planerna

Men idag beslutade en enhällig kommunstyrelse att de kommer att säga nej i sitt yttrande.

– Att låta miljöfarliga tungmetaller förorena både jordbruksmark och dricksvattentäkter rimmar väldigt illa med kommunens strävan mot en god livsmiljö för alla i kommunen, med bland annat god tillgång till rent dricksvatten och möjligheter till hållbar, ekologisk och lokal livsmedelsproduktion i framtiden, säger Therese Kärngard (S), kommunstyrelsens ordförande i Bergs kommun, i ett pressmeddelande.

”Ingen partipolitik”

Alla partiföreträdare i kommunstyrelsen är överens om frågan.

– Det finns ingen partipolitik i den här frågan, utan vi är överens över partigränserna om att när vi väger samman de konsekvenser som en vanadinbrytning i Oviken för med sig så är väger de negativa konsekvenserna och riskerna betydligt tyngre än exempelvis de arbetstillfällen som gruvetableringen skulle kunna medföra, säger Daniel Danielsson (M), oppositionsråd i Bergs kommun.

Vill kunna stoppa vanadin-brytning

I yttrandet skriver också kommunstyrelsen att man anser att kommunen borde ha rätt att stoppa vanadin-brytning, precis som man har när det gäller uran-brytning. Uran är en biprodukt som man får när man bryter vanadin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet