Arkivbild från Fjällbyns Gymnasieskola Foto: Arkivbild SVT

Beslut att stänga skola överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten: Stängning av skolan leder till irreparabel skada för eleverna.

Skolinspektionen beslut att stänga Fjällbyns gymnasieskola i Funäsdalen har överklagats. Skolans ägare har via en advokat vänt sig till Förvaltningsrätten. Beslutet saknar helt grund, menar advokaten, som vill att förvaltningsrätten ska häva stängningen i väntan på ett avgörande i domstol.

Även om förvaltningsdomstolarna slutligen skulle bifalla överklagandet kommer Skolinspektionens beslut att ha orsakat irreparabel skada för klaganden och ha medfört betydande konsekvenser för många personer.

Med mindre än att det överklagade beslutet inhiberas blir klagandens rätt till domstolsprövning således en chimär, då verksamheten i praktiken kommer att upphöra innan beslutet har vunnit laga kraft” skriver advokaten i överklagandet.

Diagnoser

I överklagandet av Skolinspektionens beslut lyfter advokaten fram att en stängning av skolan skulle leda till ”irreparabel skada” för de berörda eleverna. På skolan går gymnasieelever med autismdiagnoser.

Skolinspektionen har haft synpunkter på skolans verksamhet sedan 2014 och har krävt att skolan skulle rätta till bristerna. När det inte har skett så beslutade myndigheten att dra in skolans tillstånd.

Skolinspektionen menar att det rör sig om allvarliga brister i betygssättning och att undervisningen inte bedrivs av legitimerade lärare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.