Björnjakten börjar

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 augusti börjar årets björnjakt som kommer att hålla på till och med den 15 oktober. Många har väntat på att äntligen få ge sig ut med bössan, men jakten är inte helt okomplicerad.

Vid jakt på björn får endast halvautomatiska vapen användas. Man måste ha reda på hur många björnar som får skjutas och vilka andra regler som gäller. Men det är inte lätt, för föreskrifterna är många. Evelina Åslund är jägare i Jämtland sedan barnsben och har jagat det mesta, men det är först på senare år som hon börjat intressera sig för björnjakt

– Jag kommer från en jägarfamilj så det har funnits med mig sedan tidiga år. Det har alltid funnits vilt hemma i frysboxen. När jag var 17 tog jag jägarexamen, säger hon.

Åtel

Under åren har det diskuterats mycket om jaktmetoden åtel och i vissa län har det till och med förbjudits. Några säger att det är en bra idé att lägga ut föda för att locka djur, andra ser inte nödvändigheten med det. Evelina Åslund är en av de som ställer sig i det senare facket.

– Även fast det finns tillstånd med åtel så tror jag faktiskt inte det har skjutits så mycket björn på det sättet. För björnarna kommer och äter på nätterna och inte på dagen då man kan jaga. De är listiga djur.

Så många björnar

I Västernorrland har länsstyrelsen beslutat att 22 björnar får skjutas i år. I Jämtland handlar det om 60 björnar. Men som jägare gäller det att tänka sig för innan man skjuter. För kvoten får inte överskridas och därför måste man kolla med Länsstyrelsen i länet om hur läget ser ut just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer