Lohla Persson, distriktsordförande för Kommunal i Krokom, säger att facket är besvikna över händelserna. Foto: SVT

Boende fick lägga sig klockan 17 – anställda ville gå hem

Uppdaterad
Publicerad

Boende med utvecklingsstörning och funktionsnedsättning tvingades lägga sig vid 17-tiden. Kvällspersonal hade utvecklat ett system för att kunna gå hem tidigare – men fortfarande få betalt.

På Kommunal i Krokom är man besviken på att vissa medlemmar tagit sig oacceptabla friheter.

– Man blir så ledsen. Det är personer som kanske inte kan prata. De är i beroendeställning. Det här kan vi inte försvara, säger Lohla Persson distriktsordförande för Kommunal i Krokom.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Unga vikarier slog larm

I maj sprack bubblan. Det var unga timvikarier som kontaktade sitt Kommunal. De ville veta om de kunde välja bort vissa boenden då de upptäckt hur personalen systematisk gick hem tidigare.

– De berättade att de fick lära sig att jaga in vårdtagare på rummet så de fick vara i fred, säger Lohla Persson.

Helt beroende av hjälp

Anställda på kvällen ska ha utvecklat ett system där boende fick gå till sängs tidigt. En personal lämnade på eget bevåg de boende med endast en personal trots att det bedömdes vara behov för två.

Flera boenden har både en utvecklingstörning och en funktionsnedsättning och är helt beroende av hjälp.

Kan ha pågått i flera år

Timvikarierna vill inte själva förekomma i media. De känner oro eftersom de kan bli placerade på boenden där de som avslöjats jobbar. Kommunal befarar att fusket med arbetstider pågått i flera år.

– Som vi har fått det berättat har det pågått en längre tid och ofta, säger Lohla Persson.

Har hållt möten med de anställda

Socialchefen i Krokom säger till SVT Nyheter Jämtland att hon haft möten med de anställda och att hon hoppas de fått sig en tankeställare. Ingen lex Sarah-anmälan görs, men kommunen håller på att se över det nära ledarskapet.

– Vi håller på med stora förändringar och vi gör mycket med tanke på detta, säger socialchefen Anna Berkestedt Jonsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet