Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att vi nu har fått bygglov är ju en viktig del i processen, nu kan vi starta byggarbetet, säger Ylva Andersson, projektledare. Foto: Eva Danielsson /SVT

Bygglov klart för Jämtkrafts nya kraftvärmeverk i Lugnvik

Publicerad

Det nya kraftvärmeverket kommer byggas invid det befintliga på Jämtkrafts anläggning i Lugnvik och det kommer ersätta ett antal äldre värmepannor som finns i Östersunds fjärrvärmenät.

I tre års tid har förberedelserna för ett nytt kraftvärmeverk pågått. Östersunds kommun har nu godkänt bygglov för anläggningen. Det framgår i ett pressmeddelande från det kommunalt ägda energibolaget Jämtkraft.

– I ett kraftvärmeverk producerar vi inte bara värme utan också el. I nuläget känns det väldigt rätt att det är en sådan anläggning vi bygger så att vi kan bidra med förnybar el utöver att vi håller Östersund varmt, säger Ulf Lindqvist, chef för Jämtkraft Värme, i ett pressmeddelande.

Cirka 1,5 miljarder kronor kostar byggnationen

Bränslet till det nya kraftvärmeverket kommer vara avfall från skogs- och sågverksindustrin och returträ. Enligt Jämtkraft så pågår arbetet för fullt hos kontrakterade underleverantörer med att konstruera anläggningen.

– Det är en komplex anläggning med avancerad teknik för förbränning och rening av rökgaser och vatten. Många leverantörer är involverade och vi hoppas kunna starta arbeten med grundläggning inom några veckor, säger projektledaren Ylva Andersson i pressmeddelandet.

Det nya kraftvärmeverket ska stå klart i början av 2025. Kostnaden för det hela beräknas uppgå till 1,5 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.