Jämtkraft vill bygga ett nytt kraftvärmeverk i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Jämtkraft sina planer på att bygga ett nytt kraftvärmeverk för fjärrvärme och elproduktion – en investering på en och en halv miljard kronor.  

Med bygget av den nya anläggningen vill bolaget säkra fjärrvärmeförsörjningen i Östersund för framtiden. Samtidigt klimatanpassar man kommunens värmeförsörjning. Det nya kraftvärmeverket ska delvis kunna drivas restprodukter från skogsbruk.

Enligt planen ska bygget stå klart i januari 2025 och den nya anläggningen ska stå bredvid dagens kraftvärmeverk.

Finansieras med lån

Projektet ska finansieras till hälften med Jämtkrafts egen kassa och till hälften med ett lån på 750 miljoner kronor som ska tas genom Östersunds kommun. För att få ta det lånet krävs först ett beslut i kommunfullmäktige.

Jämtkraft räknar med att priset på fjärrvärme kommer att stiga med två procent. Den ökningen menar man hade skett även om man inte byggde ett nytt kraftvärmeverk, eftersom att de äldre anläggningarna är dyrare i drift.

Hör representanter från Jämtkraft berätta om det nya kraftvärmeverket i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.