Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Sjöblom och hästen Leopold var ett av ekipagen som deltog när Strömsund hade sin årliga dressyrtävling. Foto: SVT

Efterlängtad hästtävling i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har många evenemang ställts in. Länge var det också ovisst om Strömsunds ridklubb skulle kunna genomföra sin årliga dressyrtävling. Men till slut fick de klartecken och i helgen har ekipage från hela Norrland varit på plats.

– Det är 11:e året som vi genomför den här tävlingen och det har vuxit med tiden. Det började med några klasser under en dag, och nu kör vi i tre dagar på nationell nivå, säger Maja Gahlin på Strömsunds ridklubb.

Besked i maj

I och med coronapandemin var det länge ovisst om tävlingen skulle bli av. Först i juni fick ridklubben klartecken, men att tävlingen då behövde vara coronaanpassad.

Under helgen fick således ekipagen komma dit, tävla och sedan åka hem igen. Starterna var utspridda för att förhindra trängsel och det fick inte komma någon publik.

– Varje ekipage fick bara ha med sig en person som hjälpte dem, säger Helena Svanberg som är tävlingsledare och ordförande i klubben.

Nationell status

Helgens tävling var den första tredagars-tävlingen som klubben arrangerade. Nytt för i år var även att flera av klasserna hade nationell status.

Drygt 100 starter genomfördes och deltagarna kom från ett 20-tal klubbar runt om i Norrland. En av dom som deltog var Emma Sjöblom som tävlade på hästen Leopold. Hon tävlar för Strömsunds ridklubb och vann sin klass.

– Det är jättekul att klubben kunde ordna den här tävlingen. Det har ju varit en väldigt konstig tävlingssäsong hittills, säger hon.

I videon ovan kan du höra mer om hur coronapandemin påverkat Emma och Leopolds tävlingssäsong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer