Henrik Hjeltström, Eon Foto: SVT

Därför blev det strömavbrott i Rossön

Publicerad

Strömavbrotten i Rossön berodde på flera saker. Det berättade elbolaget Eon när de mötte Rossöborna på ett möte om avbrotten.

Mellan oktober och nyårsafton var det ett tiotal strömavbrott i Rossön. Avbrotten varierade i längd och värst var det veckan före jul, då det fyra dagar i sträck var strömlöst mellan kl. 11 och 20 varje dag.

– Dels hade vi ett fel på en kabel från Backe, berättar Henrik Hjeltström från Eon. Dessutom slog hängande trädgrenar ut strömförsörjningen på reservlinan från Hoting.

Strömlöst Sverige

Säkrar elnätet

Nu arbetar Eon med att byta luftledningar mellan Hoting och Rossön och till sommaren ska man byta kabeln i Backe. Totalt investerar Eon runt 15 miljoner kronor i elnätet runt Rossön de närmaste åren.

Ersätter inte allt

För de som drabbats av avbrotten finns olika möjligheter att få ersättning för avbrotten. Företag får ansöka om ersättning för upplommen skada, men inte till exempel lönekostnader.

– Vi kan ersätta det man tappar i produktion, säger Henrik Hjeltström. Om man tillexempel måste kassera något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet