Avhoppade fotbollsspelare från Darfur fortsätter hjälpa i flyktinglägren Foto: SVT

Darfurspelarna samlar in pengar

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan hoppade 13 spelare från Darfur av, när Conifa World Cup spelades i Östersund. I dag arbetar de för att hjälpa barnen i flyktinglägren.

Våren 2014 spelades Conifa World Cup i Östersund. En fotbollsturnering för länder och etniska folkgrupper som inte är medlemmar i FIFA. Efter turneringen lämnade 13 av spelarna i Darfur laget och sökte asyl i Sverige.

Idag bor nio av de 13 i Östersund, och de spelar fotboll i division 6-laget ÖFK Cosmo. Men de samlar också in pengar för att hjälpa barnen i flyktinglägren i Darfur. 

Bechara Abdiraman berättar vad det betyder.

– Vi har startart akademier, fotbollsskolor, i flyktinglägren. Det betyder jättemycket att få utrustning och utbildning.

ÖFK-spelarna skänker lön

Han siktar själv på att bli fotbollstränare framöver. Under onsdagskvällen hölls ett event på Verket i Östersund, där företagare var inbjudna för att vara med och bidra. Sedan tidigare skänker ÖFK:s A-lagsspelare en del av sin lön till projektet.

– Kan jag vara med och bidra så är det bra, säger Tom Pettersson. Jag kan nog aldrig föreställa mig hur det är, men kan jag göra något för att göra situationen bättre så är det bra. Fast de förtjänar så mycket mycket mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.