Pärra Jönsson, räddningstjänsten, visar brandens utbredning i trakten av Fågelsjö söder om Sveg. Branden är nu inringad, uppgav räddningstjänsten på söndagen. Foto: SVT

Den stora Fågelsjöbranden nu under kontroll enligt räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

På söndag eftermiddag uppger räddningstjänsten i Jämtland att branden som startade vid Fågelsjö i Härjedalen har kommit under kontroll.

Den omfattande branden, cirka 4 000 hektar, har nu efter ett omfattande arbete hela veckan blivit inringad, och beskrivs som under kontroll. Perra Jönsson, skadeplatschef vid räddningstjänsten, säger att det känns ”fantastiskt skönt”.

Genom omfattande markinsatser och flygstöd har branden blivit under kontroll. Och med kontroll, menas att området delats in i sektorer där varje brandbil bevakar sin sektor dygnet runt, och bevattnar hela tiden där det blossar upp. Det pyr i marken och eftersläckningen kommer att ta tid.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

– Nu har vi ringat in branden, och delat in allt i sektorer, vi har täckt upp det här området, säger Perra Jönsson till SVT.

Risk finns att det blossar upp igen i brandområdet, men nu är den inringad och målet är att inte släppa den vidare, enligt Perra Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet