Det här vet vi om den terrormisstänkte mannen

Uppdaterad
Publicerad

Den kazakiske medborgaren beskrivs som en skötsam familjefar.
Men i dag häktades han på sannolika skäl misstänkt för att ha planerat att genomföra ett terrorbrott.
– I någon mening är någon annan person inblandad, säger åklagare Henrik Olin under en pressträff efter häktningsförhandlingen i Östersund.

Det här är vad vi vet om mannen: Han är i 30-årsåldern och greps vid 11-tiden i onsdags efter att ha jagats av polisen i centrala Östersund.

Ingripandet verkade inledningsvis vara en trafikförseelse, men efter fynd i bilen blev han misstänkt för förberedelse till mord.

Det kom sedan fram uppgifter som ledde till att Säkerhetspolisen kopplades in. Rubriceringen har därefter ändrats till stämpling till terroristbrott. Det innebär att en person planerar ett brott tillsammans med ytterligare en person, försöker förmå någon att genomföra ett brott eller erbjuder sig att genomföra det.

I det här fallet misstänks mannen för att antingen ha beslutat att genomföra terrorbrott tillsammans med annan eller för att ha åtagit sig att utföra terrorbrott, enligt åklagaren.

Förnekar anklagelserna

Under fredagens häktningsförhandling i Östersunds tingsrätt nekade mannen till anklagelserna. Han protesterade däremot inte mot åklagarens yrkande att han ska sitta häktad. Efter nästan två timmars förhandling, bakom stängda dörrar, blev han häktad på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden.

Mannen är medborgare i Kazakstan, men har under flera år levt i Sverige med sin familj. Han har flera gånger ansökt om uppehållstillstånd och har nu ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller till årsskiftet.

Vänner i chock

I det lilla samhället där mannen lever och bor är omgivningen chockad och har svårt att förstå anklagelserna mot mannen.

– Jag känner honom väldigt väl och det här är så pass främmande alltihop så det inte är klokt, säger en familjevän till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet