Det låg bakom polisens huvudspår: Ska ha erkänt för sin vän

Uppdaterad
Publicerad

2007 häktades en man i 50-årsåldern, misstänkt för att ha varit inblandad i Carlos Pizarros försvinnande. Mannen är den ende som delgivits misstanke under de 18 år som Carlos Pizarro varit försvunnen. I dokumentärserien ”Fallet Carlos” framgår att vad mannen kallar ett ”dumt skämt” låg bakom att han häktades.

Den då 22-åriga Carlos Pizarro försvann från jämtländska Strömsund 9 maj 2004. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

En man i 50-årsåldern blev polisens huvudspår men det har inte varit känt varför polisen fokuserade på honom.

Fallet Carlos Pizarro

Men i dokumentärserien ”Fallet Carlos” har SVT:s Dokument inifrån granskat den hemligstämplade polisutredningen. Där framgår att mannen ska ha sagt till sin vän att han var inblandad i försvinnandet.

– Han berättade att han kört på en kille som cyklat. Därefter sa han att han åkt iväg till en tjärn, där han hade knutit fast pojken vid cykeln och fäst tyngder och därefter sänkt honom i sjön, berättar Peter Gällman, som då var 50-åringens vän.

“Tidigare dömd för rattfylleri”

Mannen, som tidigare var fälld för rattfylleri, ska ha sagt att han var berusad och att han därför inte kunde kontakta polisen.

– Han sa att han inte hade pratat med någon om det här, men att han inte orkade bära det längre, säger Peter Gällman.

Avskrevs som misstänkt – ”Dumt skämt”

Mannen sa sedan i polisförhör att han inte var inblandad och avskrevs senare som misstänkt. De tekniska analyser som gjordes gav inga indikationer på att han varit inblandad i försvinnandet.  

I dokumentären ”Fallet Carlos” granskas en rad besvärande omständigheter kring mannen, som inte blivit utredda av polisen.

– Vi bestämde oss för att en gång för alla gå till botten med de besvärande indicier som pekar på hans inblandning. Inte minst för att många i Strömsund i dag har bilden att han låg bakom Carlos försvinnande, säger Bo-Göran Bodin, producent på Dokument inifrån.

– Vi har gjort massor av undersökningar, men det finns ingenting som pekar på att han skulle vara inblandad. Och när jag pratar med honom säger han att det hela startade med ett dumt skämt, som fick allt att urarta, säger Bo-Göran Bodin.

Fakta: Fallet Carlos

9 maj 2004 ses den då 22-åriga Carlos Pizarro för sista gången.

10 maj upptäcker vårdare på gruppboendet där Carlos bor att han inte är hemma.

2007 häktas en man misstänkt för att ligga bakom försvinnandet men mannen släpps.

I april 2015 dödförklaras Carlos, officiellt dödsdatum blir 31 maj 2004.

2022 granskar Dokument inifrån fallet och polisens Kalla fall-grupp börjar arbeta med ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Carlos Pizarro

Mer i ämnet