Estrella Pizarro misstänker rasism bakom sonen Carlos försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

Under åren kring Carlos Pizarros försvinnande begicks ett flertal rasistiska våldsbrott och skadegörelser i Strömsund.

En av dem som utsattes var gymnasieeleven Kim-Daniel Andersson.

– De hade gjort ett hakkors på spegeln och i handfatet. Det var blod överallt, säger han i dokumentärserien Fallet Carlos.

Vid millennieskiftet initierade den politiska ledningen i Strömsund ett projekt för att locka invandrare från Stockholms förorter till kommunen. Tanken var att bryta den negativa befolkningsutvecklingen. Några år därefter visade sig en tydlig invandrarfientlig oro i samhället.

– Polisen hade en del problem att lösa, det fanns ungdomsgäng som tog sig för allvarliga saker. Skadegörelse, en anlagd brand mot en moské med mera, säger Ulf Rydström, som då arbetade på Jämtlandspolisens grupp för grova brott.

Fallet Carlos Pizarro

Misshandlades på studentrum

Under hösten 2003 gick Kim-Daniel Andersson tredje året på gymnasiet och bodde på ett elevhem nära skolan i Strömsund.

En helg trängde en grupp ungdomar sig in på hans studentrum, ropade nazistiska slagord och en av dem misshandlade honom.

– Det var väl för att jag var ett lätt byte och att jag inte var från Sverige, säger Kim-Daniel Andersson.

En av dem som utsattes av rasistiska våldsbrott var gymnasieeleven Kim-Daniel Andersson som bodde i Strömsund. Foto: SVT

Flera av de som trängde sig in hos Kim Daniel studerade under en längre tid i samma skolbyggnad som Carlos Pizarro som försvann våren 2004. Men de numera vuxna ungdomarna som SVT fått kontakt med säger att de inte känner till något om Carlos Pizzaros försvinnande.

I förundersökningen kring Carlos försvinnande fanns inget utdefinierat ”rasistspår”.

– Om det har någon koppling till Carlos Pizarro, det vet jag inte. Det är väldigt svårt att sia om faktiskt, säger Ulf Rydström, tidigare utredare på Östersundspolisen.

Carlos mamma misstänkte rasistisk motiv

Men Estrella Pizarro, Carlos mamma, misstänkte tidigt att ett rasistiskt motiv kunde ligga bakom försvinnandet.

– När jag sa att Carlos försvinnande var ett brott. Då menade jag rasismen. Men polisen ville inte lyssna på det, säger hon i dokumentären. Ett av polisens huvudspår skulle istället bli en välkänd rattfyllerist som misstänktes ha kört på Carlos Pizarro.

Några månader efter försvinnandet fick Estrella Pizarro motta ett hotfullt brev. Avsändaren påstods vara en högerextrem organisation.

– Det stod att det är rätt åt er. Om du är kvar kommer dina andra barn råka ut för samma öde, säger Camilo Pizarro, Carlos bror.

Fakta: Fallet Carlos

9 maj 2004 ses den då 22-åriga Carlos Pizarro för sista gången.

10 maj upptäcker vårdare på gruppboendet där Carlos bor att han inte är hemma.

2007 häktas en man misstänkt för att ligga bakom försvinnandet men mannen släpps.

I april 2015 dödförklaras Carlos, officiellt dödsdatum blir 31 maj 2004.

2022 granskar Dokument inifrån fallet och polisens Kalla fall-grupp börjar arbeta med ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Carlos Pizarro

Mer i ämnet