Skytten fångades på övervakningsfilm när han handlade på en sportaffär i samband med dådet. Foto: Ur förundersökningen

Dom i imamrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Det blev 18 års fängelse för den uzbekiske man som åtalats för för mordförsöket på en imam i Strömsund 2012.

Read this article in english.

Tingsrätten i Östersund meddelade sin dom klockan 8:00 på tisdagsmorgonen. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den 37-årige uzbekiske man som misstänks ha försökt skjuta ihjäl en imam i Strömsund 2012. Åklagaren menar att mannen utfört dådet på uppdrag av den uzbekiska säkerhetstjänsten. Imamen i Strömsund var en känd regimkritiker.

Mordförsök på Imam

Så långtgående slutsatser gör däremot inte tingsrätten. Men man menar att dådet utförts på någon annans uppdrag – och att det är en försvårande omständighet.

Även om det inte finns någon teknisk bevisning som knyter den åtalade mannen till själva vapnet, så visar övrig bevisning att det måsta vara han som är den skyldige, anser domstolen. Mannen ska utvisas ur Sverige efter att han avtjänat sitt 18-åriga fängelsestraff.

Sköts i bakhuvudet

Imamen sköts i bakhuvudet i en trappuppgång. Han skadades allvarligt i samband med attentatet men överlevde.

Vid slutpläderingarna i månadsskiftet november-december yrkade åklagaren på livstids fängelse för den misstänkte torpeden. Tingsrätten beslutade att den åtalade ska bli kvar i häktet i väntan på dom.

Rättegången har varit unik då det är första gången en åklagare pekat ut ett annat land att ligga bakom ett politiskt våldsdåd i Sverige.

Försvårande omständigheter

Bland de försvårande omständigheterna som framkom under rättegången finns det faktum att mannen haft fem telefonabonnemang. Han har även tagit upp frågan om varför mannen tagit sig till Estland med falskt visum, ett visum i vilket han uppgavs vara fotbollsmanager. Mannen själv har ingen förklaring, men säger att det var hans uppdragsgivare som ordnade det.

Viktigt för exiluzbeker

Det har funnits ett tydligt exiluzbekisikt intresse för rättegången. Exempelvis har lokala mediers direktrapportering löpande översatts till uzbekiska på en facebooksida.

Imamens son, David Nazarov, tror att en fällande dom trots allt kommer att sända en signal till den uzbekiska staten.

– Men de kommer inte att sluta med att försöka avrätta meningsmotståndare som fått skydd utomlands, sa David Nazarov i samband med att rättegången avslutades.

Efter avtjänat fängelsestraff ska den uzbekiske mannen utvisas ur Sverige på livstid.

Detta har hänt:

Den 22 februari 2012 överfölls den då 54-årige imamen i ett trapphus i Strömsund. Han skjuts i bakhuvudet, får svåra hjärnskador men överlever.

Imamen är en stark regimkritiker i sitt hemland Uzbekistan och har bott i Sverige sedan han fick asyl 2006.

I efterdyningarna av mordförsöket har Säpo kritiserats för att man inte tagit hotet mot imamen på allvar.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran och överlämnas sedan den 25 augusti.

Imamen vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Källa: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet