Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 23 juni avkunnades dom i tingsrätten mot Daniel Kindberg och Hans Carlsson, för brott som de enligt åtalet begått under den tid då de var vd och vice vd på Östersundshem. Foto: Mats Andersson/TT

Dom i Kindbergmålet – fällande domar

Uppdaterad
Publicerad

I dag avkunnades dom i tingsrätten mot Daniel Kindberg och Hans Carlsson, för brott som de enligt åtalet begått under den tid då de var vd och vice vd på Östersundshem.

Tingsrätten dömer Kindberg och Hans Carlsson samt en lokal företagare till fleråriga fängelsestraff för bland annat grova mutbrott.

Mycket av målet har handlat om konsultavtal mellan Daniel Kindberg, då vd på Östersundshem, Hans Carlsson, dåvarande vice vd på Östersundshem och byggföretaget Pilgrimsta hus. Ett bolag som vid den här tiden anlitades flitigt av Östersundshem. Bland annat var det Pilgrimsta hus som byggde de många attefallshus Östersundshem köpte in.

Fakturor centralt i målet

Åtalet byggde på att Kindberg och Carlsson hade fakturerat Pilgrimsta hus för över 10 miljoner. Mutbrott menade åklagaren vid Riksenheten för korruption och åtalade både Kindberg och Carlsson för grovt tagande av muta. En företrädare för Pilgrimsta hus åtalades för grovt givande av muta.

Åklagaren i målet yrkade på näringsförbud och fleråriga fängelsestraff för de tre huvudåtalade. Samtliga fem personer som åtalats i det här målet har genom utredningen och rättegången nekat till att de begått brott.

Fängelsestraff för tre personer

Daniel Kindberg, då vd på Östersundshem döms för grovt tagande av muta och grovt bokföringsbrott. Han döms till fängelse i två år och sex månader och tingsrätten ålägger honom näringsförbud i tre år. Kindberg döms också att till staten betala tillbaka de belopp han mottagit i muta, totalt 5 545 000 kronor.

Hans Carlsson, tidigare vice vd på Östersundshem, döms för grovt tagande av muta vid två tillfällen, medhjälp till grovt bokföringsbrott under åren 2014, 2016 och 2017, samt för medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll. Hans Carlsson döms till fängelse i två år och åtta månader och meddelas näringsförbud under tre år. Dessutom ska även han till staten betala tillbaka de belopp han mottagit i muta, totalt 4 924 896 kronor.

En företrädare för Pilgrimsta hus döms för grovt givande av muta vid två tillfällen, grovt bokföringsbrott och för grovt försvårande av skattekontroll. Han döms till tre års fängelse samt får näringsförbud i fem år.

En tidigare arbetsledare vid Peab döms till villkorlig dom och 180 dagsböter för grovt givande av muta och trolöshet mot huvudman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 60 sekunder – det här handlar muträttegången mot Daniel Kindberg om Foto: Mats Andersson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.