Thomas Östensson

Dom mot Strömsundsföretagare överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagas domen mot den 39-årige Strömsundsföretagaren som i november dömdes för en skattesvindel i miljonklassen – trots att han tidigare dömts för ekonomisk brottslighet fick han lagens lindrigaste straff, villkorlig dom.

Det är ekobrottsåklagaren i Sundsvall, Katarina Becker som nu beslutat överklaga domen. Hon är inte bara kritisk mot den villkorliga domen. Anmärkningsvärt är också att företagaren slapp näringsförbud. I sin dom vägde Östersunds tingsrätt in företagarens betydelse som arbetsgivare i bygden. Företagaren har idag 18 anställda:

– Det var ett allvarligt brott men vi gör en helhetsbedömning. Det fanns starka skäl som talade för och emot ett näringsförbud, säger Göran Ingebrand, lagman vid Östersunds tingsrätt.

Thomas Östensson

Dömdes för bara fyra år sedan

Omständigheter som talade för ett näringsförbud var att det rörde sig om ett allvarligt brott och att företagaren så sent som 2007 dömts för annan ekonomisk brottslighet. Han hade alltså återfallit i brott. I normalfallet skulle han ha dömts till minst sex månaders fängelse och näringsförbud.

Mot näringsförbud talade att det gått fyra år sedan hans tidigare dom 2007 och att han verkar sköta sina affärer idag.

Så här skriver tingsrätten: ”Han har fortsatt att driva företag med många anställda och inga anmärkningar har riktats mot dessa företag”...”Det skulle naturligtvis få stora konsekvenser för företagaren, för hans företag och hans företag och dess anställda om han belades med näringsförbud.”

– Man kan underlåta att döma till näringsförbud om det föreligger särskilda skäl, och det ansåg vi att det fanns i det här fallet, säger Göran Ingebrand till SVT.

20 utredare granskade affärerna

Konsekvensen för företagaren hade blivit avveckling eller försäljning av företagen. Själv säger han till SVT att han i så fall hade sålt.

Skatteverket hade som mest 20 utredare som granskade Strömsundsföretagarens affärer. När skatteverket slog till hade han satt en kamrat för de fyra kommanditbolagen som granskades.

Själv kunde företagaren inte synas utåt i bolagen, han hade gått i personlig konkurs och hade stora skulder. Istället använde han kompisens goda namn som kamouflage. Han hade tillgång till hans personnummer och förfalskade hans namnteckning.

Samtidigt lyfte bolagen stora belopp i statliga bidrag från arbetsförmedlingen och bidragen har fortsatt.

”Fribrev” till oseriösa företagare

Skatteverket välkomnar att domen mot företagaren överklagas. För SVTs räkning Pia Bergman som är nationell samordnare mot ekonomisk brottslighet sammanställt dagsläget i de fyra bolag som ingick i Strömsundshärvan. Samtliga fyra bolag har gått i konkurs. Skatteskulden har vuxit till tre miljoner kronor. Inget är betalt.

Skulle Strömsundsdomen bli rättspraxis skulle det kunna få oanade konsekvenser, menar Pia Bergman. Hon ser det som ett ”fribrev” för oseriösa företagare med många anställda .

SVT: Sköter han sig idag?

– Det vet vi inte, säger Pia Bergman. Det var olyckligt att tingsrätten konstaterade att så var fallet utan en riktig kontroll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet