Östensson i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ska skattesvindel i miljonklassen ge näringsförbud? Det är frågan när Strömsundsföretagaren Thomas Östensson åter ställs inför rätta.

För nästan ett år sedan fälldes företagaren Thomas Östensson från Strömsund för en skattesvindel i miljonklassen. Trots att han tidigare dömts för ekonomisk brottslighet fick han lagens lindrigaste straff, villkorlig dom.

Slapp näringsförbud

Ekobrottsåklagaren i Sundsvall, Katarina Becker, överklagade domen till hovrätten. Hon var inte bara kritisk mot den villkorliga domen. Hon tyckte även att det var anmärkningsvärt att företagaren slapp näringsförbud. I normalfallet skulle han ha dömts till minst sex månaders fängelse och näringsförbud. Men i sin dom vägde Östersunds tingsrätt in företagarens betydelse som arbetsgivare i bygden.

Thomas Östensson

Så här skrev tingsrätten i domen: ”Han har fortsatt att driva företag med många anställda och inga anmärkningar har riktats mot dessa företag”...”Det skulle naturligtvis få stora konsekvenser för företagaren, för hans företag och dess anställda om han belades med näringsförbud.”

– Man kan underlåta att döma till näringsförbud om det föreligger särskilda skäl, och det ansåg vi att det fanns i det här fallet, sade Göran Ingebrand, lagman vid Östersunds tingsrätt,  till SVT.

Även Thomas Östensson överklagade domen. Han anser dels att han är oskyldig och, om rätten ändå skulle finna honom skyldig, menar han att skattebrottet inte ska anses vara ett grovt brott. Han ville idag inte ge några kommenterer till SVT.

”fribrev för oseriösa”

Skatteverket välkomnade att domen mot företagaren överklagades. Om strömsundsdomen blir rättspraxis skulle det kunna få oanade konsekvenser, menade Pia Bergman, nationell samordnare mot ekonomisk brottslighet. Hon såg det som ett ”fribrev” för oseriösa företagare med många anställda.

Pia Bergman sammanställde då läget i de fyra bolag som ingick i Strömsundshärvan. Samtliga fyra bolag hade gått i konkurs, skatteskulden hade vuxit till tre miljoner kronor.

SVT: Sköter han sig idag?

– Det vet vi inte, säger Pia Bergman. Det var olyckligt att tingsrätten konstaterade att så var fallet utan en riktig kontroll.

Skulden är idag 2 956 963:-

Oklart ägande

Men Thomas Östensson har i Strömsund fortsatt att driva verksamhet i bl a tryckeribranschen. Verksamheten bedrivs i kommanditbolaget Dinatelli. eftersom det är ett kommanditbolag ska det enligt lagen ha två andra företag som registrerade ägare. Dinatellis ena ägare heter 3W Websale Europe Ltd, ett engelskt brevlådeföretag som kontrolleras av Östensson. Företaget har, enligt den engelska motsvarigheten till Bolagsverket, inte lämnat in någon årsredovisning. Den andre ägaren är ännu ett kommanditbolag, Quensa. Det bolaget har, trots att det är ett kommanditbolag, bara en ägare: 3W Websale Europe Ltd.

På tisdagen inleddes förhandlingarna mot Thomas Östensson i hovrätten för nedre Norrland. På rättegångens första dag spelades förhör med Östensson upp från Östersunds tingsrätt.

Rättegången väntas ta två dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet