• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Thomas Östensson

Östenssons dom fastställd

Uppdaterad
Publicerad

För nästan ett år sedan fälldes företagaren Thomas Östensson från Strömsund för en skattesvindel i miljonklassen. Han fick lagens lindrigaste straff, villkorlig dom. Nu har Hovrätten för Nedre norrland fastställt domen.

Östensson fälldes i tingsrätten för bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och grovt skattebrott. Trots att han tidigare dömts för ekonomisk brottslighet fick han ett av lagens lindrigaste straff, villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar. Om fängelse skulle ha utdömts motsvarar detta sex månaders fängelse.

Kritiserad dom

Ekobrottsåklagaren i Sundsvall, Katarina Becker, var kritisk mot domen. Hon tyckte även att det var anmärkningsvärt att företagaren slapp näringsförbud. Den som döms för ekonomisk brottslighet med ett straffvärde som är sex månaders fängelse eller mer ska dömas till näringsförbud. Men i sin dom vägde Östersunds tingsrätt in företagarens betydelse som arbetsgivare i bygden.

Thomas Östensson

Så här skrev tingsrätten i domen: ”Han har fortsatt att driva företag med många anställda och inga anmärkningar har riktats mot dessa företag”...”Det skulle naturligtvis få stora konsekvenser för företagaren, för hans företag och dess anställda om han belades med näringsförbud.”

Företrädare för Skatteverket såg domen som ett ”fribrev” för oseriösa företagare med många anställda.

Både Katarina Becker och Thomas Östensson överklagade domen till hovrätten.

Samma bevisning

Hovrätten för nedre Norrland konstaterar inledningsvis i sin dom att ”Utredningen i hovrätten har i huvudsak varit densamma som vid tingsrätten.” Men rätten kommer ändå fram till slutsatsen att Östensson nu sköter sig som företagare och därför ska slippa näringsförbud: ”Det har inte framkommit några omständigheter som nu, nästan ett år efter tingsrättens dom, pekar i en annan riktning.”

Östensson själv vittnade om att de bolag som varit inblandade i härvan nu är avvecklade.

Fortfarande oklart ägande

Thomas Östenssons verksamhet i bl a tryckeribranschen bedrivs nu i kommanditbolaget Dinatelli. Eftersom det är ett kommanditbolag ska det enligt lagen ha två andra företag som registrerade ägare. Dinatellis ena ägare heter 3W Websale Europe Ltd, ett engelskt brevlådeföretag som kontrolleras av Östensson. Företaget har, enligt den engelska motsvarigheten till Bolagsverket, inte lämnat in någon årsredovisning. Den andre ägaren är ännu ett kommanditbolag, Quensa. Det bolaget har, trots att det strider mot gällande lagstiftning, bara en ägare: 3W Websale Europe Ltd, samma brevlådeföretag igen alltså.

Östenssons skulder till Kronofogden är idag närmare tre miljoner kronor.

Ville döma till fängelse

En av rättens ledamöter förklarade sig skiljaktig och ville döma Östensson till fängelse.

Näringsförbud

Den som får näringsförbud kan inte:

  • Driva näringsverksamhet, exempelvis driva ett företag
  • Vara firmatecknare i ett företag
  • Vara ombud för en juridisk person som driver näringsverksamhet
  • Sitta i ledningen för en näringsverksamhet
  • Ha röstmajoritet i ett aktiebolag
  • Vara anställd inom den verksamhet där näringsförbudet gäller
  • Ta uppdrag i den verksamhet näringsförbudet gäller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet