Illustration över Diös planer för Gustav III torg och en arkivbild på AnnSofie Andersson (S) Foto: Östersunds kommun/SVT

Efter bråk – nu råder samsyn kring busstorget i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen och socialdemokraterna i Östersund säger sig nu ha kommit överens om nästa steg i utvecklingen av Gustaf III:s torg i Östersund. Det meddelade man under onsdagsförmiddagen.

Det har bråkats en hel del om hur det egentligen ska bli, men nu är politikerna plötsligt överens igen. Alliansen och Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att de inför kommunfullmäktige den 28 mars kommit överens om nästa steg i utvecklingen av Gustaf IIIs torg.

– Vi har nu nått viktiga klarlägganden runt den framtida utformningen av och tillgången till torget och runt kollektivtrafikfrågor. Vi ser också positivt på att det skapas breda överenskommelser i utvecklingsfrågor i Östersund. Så har vi alltid försökt jobba, säger avgående oppositionsrådet AnnSofie Andersson (S).

”Strävat efter en bred uppgörelse”

Överenskommelsen innebär att beslutet om markanvisning som lämnats till Diös utvecklas med ett antal förtydliganden. Bland annat ingår i överenskommelsen att exploateringen ska möjliggöra ett flöde genom kvarteret och skapa trygga mötesplatser, samt stärka stråket mellan campus och stadskärnan. Angöringsplatser för kollektivtrafiken ska också vara en självklar del efter exploatering.

– Vi har strävat efter en bred uppgörelse i den här frågan från början, och välkomnar att det fanns utrymme för en diskussion om förtydliganden och en överenskommelse. Det är viktigt med hållbarhet över tid i sådana här frågor, säger kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.