Illustration över Diös planer för Gustav III torg och en arkivbild på AnnSofie Andersson (S) Foto: Östersunds kommun/SVT

Het debatt om exploateringen av busstorget i Östersund

Publicerad

Det blev en het debatt om Gustav III torg i Östersund på kommunstyrelsens sammanträde. Ett nytt avtal med Diös var anledningen.

Diskussionen om en utveckling av Gustav III torg har pågått länge. 2017 skrev kommunen ett avtal med Diös, om att tillsammans utveckla området. Då fanns planer på ett kulturhus med i diskussionerna.

Det nya styret i Östersunds kommun beslutade i november att kommunen inte ska satsa pengar på  ett kulturhus på Gustav III torg. I och med det beslutet så krävs ett nytt markanvändningsavtal med fastighetsbolaget Diös som sedan tidigare fått uppdrag att komma med förslag på hur torget kan utvecklas.

I det nya avtalet får Diös ensamrätt att köpa och utveckla området.

Oppositionen reserverad sig

Oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, opponerar sig kraftfullt mot de nya planerna. Det riskerar att bli dyrt för kommunen menar man och dessutom byggs torget igen.

– Det blir som en mur, sade AnnSofie Andersson, (S), under mötet.

Förslaget att teckna ett nytt markanvisningsavtal röstades igenom med nio röster för och sex emot.

Frågan om avtalet ska slutligen beslutas på kommunfullmäktige den 28 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.