Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När stugplatsen vid Gåsen försvinner innebär det en stor förändring för besökarna – hör länsstyrelsens Lars Back om vad som krävs i klippet. Foto: Marie Selander, SVT

Efter stängning av stugplatsen vid fjället Gåsen – blir vildmarksområde igen

Publicerad

När Gåsenstugorna, en knutpunkt i Jämtlandsfjällen, nu stängt så innebär det att besökarna måste anpassa sig efter förändringen.

Det är länsstyrelsens budskap.

– Det blir mer av ett vildmarksområde igen som ställer högre krav på besökarna, säger länsstyrelsens naturvårdshandläggare Lars Back.

Nedläggningen av stugplatsen vid fjället Gåsen har väckt många reaktioner och stark kritik. Gåsenstugorna, som varit en knutpunkt i Jämtlandsfjällen, har varit en viktig plats för besökare att övernatta och ta skydd vid hårt väder, i synnerhet vintertid.

Långt mellan stugor och fjällstationer

Kritiken kommer bland annat från fjällräddarna som varnat för att liv kan stå på spel när det blir så långt mellan fjällstugor och fjällstationer i området.

Striden om fjällen

Det är till exempel 14 kilometer från Stensdalsstugan till Gåsenstugorna – och från Gåsenstugorna till Storulvån 19 kilometer vintertid. En sträcka på över tre mil med andra ord – och numera alltså utan övernattningsmöjligheter i Gåsen.

Delade meningar om fjällsäkerhet

Länsstyrelsen har tillbakavisat kritiken från fjällräddarna.

Fjällsäkerheten kommer att upprätthållas, har myndigheten slagit fast.

Längs lederna finns flera rastskydd.

Dessutom inrättar länsstyrelsen en temporär lösning vid Gåsen: ett nödutrymme, som du kan se hur det ser ut här.

Nödutrymme – men ingen logi

Men även om det finns bäddar i nödutrymmet så ska besökarna inte se det som en övernattningsmöjlighet, fastslår länsstyrelsen.

– Det är ett säkerhetsrum avsett för den som är i nöd, säger naturvårdshandläggare Lars Back.

Förändringen i fjällområdet kommer att ställa högre krav på besökarna, inte minst vintertid, konstaterar han.

Det kommer att bli långa avstånd mellan övernattningsmöjligheterna på fjällstationer och stugor nu när Gåsen försvinner, konstaterar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Lars Back. Foto: Marie Selander, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet