Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rickard Svedjesten, ordförande för Sveriges fjällräddare, om varför organisationen är kritiska mot att en stängning av Gåsen. Foto: Maria Harning/SVT

Fjällräddningen överklagar beslut om att stänga Gåsen

Publicerad

Det finns risk att människor dör på fjället när Svenska Turistföreningen stänger stugplatsen Gåsen. Det menar Svenska Fjällräddares Riksorganisation som nu vill att regeringen griper in.

– När man tar bort Gåsen blir det tre och en halv till fyra mil mellan fjällstationerna, och det är för långt om man behöver söka skydd, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Sveriges fjällräddare.

Beslutet att stänga Gåsen är en konsekvens av det nya arrendeavtal som STF tecknade med Länsstyrelsen i december. En förutsättning för att det skulle bli ett nytt avtal var att STF kom överens med samebyarna först. I den överenskommelsen kommer två stugor på Gåsen att rivas.

Under den här vintern hålls ett nödutrymme öppet på Gåsen, men Svefro, Svenska Fjällräddares Riksorganisation, anser att det inte räcker och överklagar arrendeavtalet till regeringen.

– Hur stort är det nödutrymmet? Hur många ryms där? frågar sig Rickard Svedjesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.