Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gåsenstugorna i Jämtlandsfjällen är rejält översnöade. Följ med in och se den tillfälliga lösningen. Foto: Marie Selander, SVT.

Stängda Gåsenstugorna i Jämtlandsfjällen används som nödutrymme

Publicerad

Gåsenstugorna i Jämtlandsfjällen har stängts och det har fått stark kritik. Fjällsäkerheten kommer att försämras kraftigt, menar kritikerna.

Som en tillfällig lösning inrättas nu ett säkerhetsrum på platsen.

Bakgrunden är det nya avtalet som Svenska Turistföreningen, STF, tecknat med Länsstyrelsen efter överenskommelse med samebyarna i området, ett avtal om markarrende som innebär att STF kommer att dra ner på sin verksamhet i Jämtlandsfjällen. En av åtgärderna är att stänga stugplatsen vid fjället Gåsen, vilket i praktiken redan genomförts.

Knutpunkt i Jämtlandsfjällen borta

När säsongen nu drar igång i slutet av februari och STF:s stugor och fjällstationer öppnar kommer alltså Gåsenstugorna att förbli stängda.

Striden om fjällen

Stugplatsen som har hyst totalt femtio bäddar har utgjort en viktig knutpunkt för många besökare.

Området vid fjället Gåsen blir nu åter ett vildmarksområde efter att ha varit ett besöksmål, konstaterar länsstyrelsen.

Men stängningen av stugorna har väckt många reaktioner.

Svenska Fjällräddares Riksorganisation har riktat stark kritik mot nedläggningen då fjällsäkerheten bedöms bli kraftigt försämrad.

Nödutrymme med bäddar

Länsstyrelsen som tillsammans med Naturvårdsverket har ansvaret för fjällsäkerheten, ser inte samma risker som fjällräddningen. Men fastslår att det finns flera rastskydd i området.

Utöver det upprättas nu en tillfällig lösning: ett nödutrymme, eller säkerhetsrum, som länsstyrelsen väljer att kalla det.

Så vad blir det då för slags nödutrymme vid Gåsen i vinter?

SVT har besökt Gåsen och i videon kan du följa med in i det tjugo kvadratmeter stora rummet.

”Säkerhetsutrymmet vi nu ställer i ordning kommer att finnas kvar under hela 2024”, säger Lars Back, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen. Foto: Marie Selander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet