TV: Länsstyrelsen vill spåra föroreningarna i Enan Foto: SVT Nyheter Jämtland

Efter SVT:s granskning – nu ska Ecolikällan i Enan spåras

Publicerad

Efter SVT:s granskning av de höga halterna av tarmbakterien Ecoli i Enan i västra jämtlandsfjällen kommer nu länsstyrelsen att ta ansvar för att källan bakom utsläppen av ”färsk avföring” spåras.

SVT har i  en rad artiklar och tv-inslag berättat om de höga halterna av tarmbakterien Ecoli i vattendraget Enan. Ecoli är en indikation på färsk avföring i vattnet och ska normalt inte finnas i den omfattning som uppmätts i fjällälven.

Otydligt ansvar

Frågan är då vem som egentligen har ansvaret för att vattnet är rent i våra vattendrag i allmänhet och i Enan i synnerhet. Åre kommun svarar att det inte är kommunens uppdrag att garantera att allt ytvatten har dricksvattenkvalitet. Länsstyrelsen konstaterar att när det gäller utsläpp från källor som är okända så är ansvarsfördelningen otydlig mellan myndigheterna – länsstyrelsen och kommunen – när det gäller att ta ansvar för att spåra källan.

Källan ska spåras

Men efter SVT:s granskning kommer nu åtgärder att vidtas från flera myndigheter. Källan eller källan bakom Ecoliutsläppen i Enan ska spåras. Det meddelar nu länsstyrelsen. Mer om vad som nu händer kan du se i klippet.

Även Svenska turistföreningen, STF, som har fjällstationer i området nära Enan – och som känt sig utpekad i sammanhanget, kommer att vidta åtgärder. En konsult kommer att anlitas med uppdrag att undersöka om det finns eventuella svagheter i fjällanläggningarnas reningsverk. STF:s egna mätningar har hittills visat på låga halter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet