Här grips mannen efter att han ska ha försökt köra ifrån polisen och sedan hoppat ner i Indalsälven. Foto: Polisens förundersökning

Efter vansinnesfärden i Krångede – man frias

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som enligt åklagaren försökte köra på en polis i Krångede i början av november frias nu på alla åtalspunkter.

Mannen åtalades misstänkt för försök till grov misshandel då han enligt åklagaren ska ha försökt köra på en polis. I förhör har mannen hela tiden nekat till brott.

Enligt tingsrättens dom är det klarlagt att polisen befann sig i närheten av bilen då mannen körde iväg, men det går inte att på det presenterade underlaget bedöma om det överhuvudtaget fanns en risk för att polisen skulle bli påkörd. Därför ogillas åtalet.

Mannen åtalades även misstänkt för grov vårdslöshet i trafiken. Även om tingsrätten i sin dom konstaterar att mannen körde i en hög hastighet så körde han endast en korta sträcka när det inte fanns mycket trafik på vägarna. Därför ogillas även detta åtal.

Åklagaren vill ha fängelsestraff

Ansvarig åklagare i fallet, Håkan Andersson, hade yrkat på ett fängelsestraff för mannen.

– Jag har tagit del av tingsrättens dom lite snabbt och ska nu ta ställning till om jag ska överklaga, säger Håkan Andersson till SVT Nyheter Jämtland.

En överklagan måste skickas in senast den 21 december.

Polisen utreddes och friades

Den polis som avfyrade ett varningsskott utreddes av en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Stockholm. Men i slutet på förra veckan lades förundersökningen ner, då ansvarig åklagare anser att polisen hade rätt att avfyra sitt vapen.

LÄS MER: Man som var nära att köra på polis i Krångede åtalas

LÄS MER: Förundersökning om varningsskott från polis nerlagd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.