Förundersökning om varningsskott från polis nerlagd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en polis avfyrat ett varningsskott i Krångede i början av november valde åklagaren att inleda en förundersökning. Nu är utredningen nerlagd.

Händelsen utreddes internt hos polisen och åklagare Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren valde att inleda en förundersökning angående händelsen.

Men i slutet av förra veckan valde han att lägga ner förundersökningen.

– Jag kom fram till att polisen hade rätt att avfyra sitt vapen, säger Martin Tidén till SVT Nyheter Jämtland.

Polisen höll enligt åklagaren på att bli påkörd

Det var under natten mellan den första och andra november som polisen fick kontakt med ett fordon som misstänktes ha en koppling till ett stöldförsök i Krångede.

Föraren av personbilen, en man i 20-årsåldern, ska enligt åklagaren ha försökt köra på en polis. Denna polis skjuter då ett varningsskott med sitt tjänstevapen.

Efter en biljakt som slutade i Indalsälven greps mannen och han åtalades senare misstänkt för försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafiken.

Tingsrätten friar mannen

Under torsdagen kom tingsrättens dom mot mannen. Han friades på båda åtalspunkterna, då tingsrätten bland annat anser att det inte går att bedöma om det överhuvudtaget fanns en risk för att polisen skulle bli påkörd.

LÄS MER: Efter vansinnesfärden i Krångede – man frias

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.