Foto: SVT

Ekonomisk smäll för kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner runt om i landet får en ekonomisk smäll när inte det estniska flygbolaget Avies har betalat sina skulder. För Härjedalen handar det om en halv miljon kronor.

Flygbolaget Avies har varit omgärdat med problem. Flygsäkerheten har ifrågasatts efter flera allvarliga incidenter och bolaget har tidvis inte flugit på de sträckor som de hade avtal om att flyga.

I början av mars så avbröt plötsligt Trafikverket det avtal man hade med Avies, med omedelbar verkan. Men problemen tar inte slut med det.

SVT granskar Avies

Nu visar det sig att flygbolaget inte har medel att betala de skulder de har till bland andra de kommunala flygplatser som de har trafikerat.

– Vi har gjort en utredning på Avies Sverige Ab och konstaterat att bolaget inte har några tillgångar, säger Karina Öhrberg på Kronofogden till SVT Nyheter Jämtland.

Det betyder att de som har fordringar på bolaget inte har några stora chanser att få tillbaka sina pengar.

– Det är ju oerhört tråkigt att små kommuner drabbas igen, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd i Härjedalen till SVT. Nu måste ju vi spara dessa pengar någon annan stans i kommunen.

Kontaktar andra kommuner

Zetterström Bäcke säger att det har diskuterats om man ska begära Avies Sverige AB i konkurs.

– Vi får väl ta kontakt med de andra kommunerna och se om vi ska göra något gemensamt, säger hon. Det vore ett sätt att markera.

Samtidigt tycker hon att den ekonomiska smällen borde tas av någon annan.

– Ja Trafikverket eller staten, säger hon. För det är ju små kommuner som drabbas.

Avies är totalt skyldig kommunerna 2 660 290 kronor. En lång rad företag och privatpersoner har också lämnat in betalningsförelägganden till Kronofogden på totalt 400 000 kronor.

Avies Sverige AB finns kvar som bolag och juridisk person i Sverige, men bolaget har varken någon verksamhet eller någon företrädare för bolaget kvar i landet.

Skulder till kommuner

Pajala                811 000 kronor

Härjedalen         522 891

Mora (Dalaflyg)  272 000

Torsby              495 000

Hagfors             529 499

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet