Anders Burman, Astrid Gudmarsdotter, Elin Mårtensson och Linnea Hellström vid träffen i Östersund. Foto: Östersunds kommun

Elever fick speeddejta restaurangbranschen

Uppdaterad
Publicerad

På träffen i veckan i Östersund fick ett 60-tal elever fem minuter på sig att pitcha in sig själva, och höra om vad företagen söker och vad de kan erbjuda.

En av de tio arbetsgivare som var på plats var Måltidsservice vid Östersunds kommun.

– Idag har vi träffat kockelever som verkligen brinner för sitt yrkesval, det har varit härligt att se. Det har också varit ett bra tillfälle för oss att berätta om vår verksamhet och vad vi kan erbjuda för jobbmöjligheter, säger Anders Burman, enhetschef för Måltidsservice samt tillförordnad chef för serviceförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Uppskattad träff av eleverna

Eleverna som blev inbjudna till träffen läser restaurangutbildningar eller genom Astars vuxenutbildningar.

– Det ger en inblick i vad företagen kan ge oss och vilka utvecklingsmöjligheter som finns, säger Astrid Gudmarsdotter som läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Jämtlands gymnasium.

Bransch med stort behov av fler anställda

Lars-Åke Wassö vid Näringslivskontoret var en av de som ordnade träffen.

– Det är stor brist på anställda inom restaurangbranschen och de skriker efter kompetens. Under ett branschmöte diskuterade vi vad vi kunde göra. Vi kom då fram till att samla eleverna med branschen, både för branschen, men också för att göra det mer attraktivt för eleverna att stanna kvar i Östersund efter sin utbildning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.