TV: hör Minna och Fanny berätta om utmaningarna Foto: SVT

Elever uppmanas snatta och klättra upp på tak

Uppdaterad
Publicerad

För lite mer än en vecka sedan började oroliga föräldrar till elever på Treälvsskolan i Lit höra av sig till ledningen efter att deras barn blivit påkomna med att snatta.

– Föräldrar har kontaktat oss efter att deras barn blivit påkomna med att snatta. När de sedan har frågat varför så har de sagt att det är en så kallad ”challenge”, säger rektor Annika Widén.

I fredags skickade ledningen ut ett brev till alla föräldrar på skolan angående dessa ”challenges”. ”Challenges” är en sorts lek där barnen utmanar varandra.

”Det kan vara roliga lekar, utmaningar som att våga äta något väldigt annorlunda eller hälla en hink med isvatten över sig. MEN det har nu framkommit att utmaningarna också kan vara av annan art, som att våga snatta på en affär, klättra på tak eller hänga bakom en buss”, skriver ledningen i brevet.

Oklart hur många barn det handlar om

Hur många barn det rör sig om vill Annika Widén inte gå in på, men det handlar om ett flertal samtal från oroliga föräldrar. Enligt henne handlar det om barn i åldrarna 12-14.

– Det handlar om ett flertal barn som tagits fast efter snatteri, men även de som kommit undan med andan i halsen så att säga. De pratar mycket om grupptryck och att de inte hade gjort det om det inte rörde sig om en ”challenge”, säger Annika Widén.

Dialog med polisen

Rektorn har även varit i kontakt med kommunpolisen. De pratar om att ålderspannet i deras befintliga arbete med att prata om brott i skolor ska breddas, så yngre elever också får ta del av det.

– Det var i början ett tips från en förälder och nu har vi en plan för det tillsammans med polisen.

Stor oro för att barn skadar sig

Enligt Annika Widén ligger den stora oron i att något barn gör sig illa när de deltar i en ”challenge.”

– Det enda jag vill med brevet är att föräldrar är uppmärksamma och lyssnar på vad det pratas om hemma och ställer frågor.

Tror du att de kan ha spritt sig till andra skolor?

– Ja, det tror jag. I och med att eleverna inspireras från klipp på nätet så är jag säker på att vi i Lit inte är ensamma om det här.

TV: Se hela inslaget från skolan i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.