Jörgen Mattsson, vd på BTEA, tror det kan ta dagar innan alla elmätare är utbytta. Foto: SVT/BTEA

Elmätare utslagna efter strömavbrottet i Berg och Härjedalen – hundratals kunder saknar fortfarande el

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals elmätare förstördes i samband med lördagens stora strömavbrott i Härjedalen och Berg, något som gör att hundratals kunder inte har någon el trots att strömmen har kommit tillbaka. Nu pågår ett omfattande arbete med att byta ut elmätare i alla drabbade hushåll.

– Vi har jobbat non stop hela natten men det kan ta dagar innan vi är klara, säger Jörgen Mattsson, vd på elföretaget BTEA som är verksamt i Bergs kommun.

Problemet uppstod då lördagens elavbrott hos Svenska Kraftnät orsakade en så kallad  ”strömspik”, en stor tillfällig ökning av spänningen, som gick in i elnätet vilket slog ut elmätare på flera hål i de södra delarna av länet.

Minst 400 hem utan el

Värst drabbat är Bergs kommun och trakterna kring Rätan, Överturingen och Handsjöbyn. BTEA har fått in 400 felanmälningar om förstörda elmätare och mörkertalet tros vara minst lika stort.

Normalt kan företaget lokalisera problemen via deras mätningssystem men det slogs också ut av strömspiken, vilket gör att man måste förlita sig på att kunderna tar kontakt.

– Vi vet ju inte exakt hur många elmätare som har förstörts och det är oerhört viktigt att kunder som har problem med det här hör av sig till oss på telefon så att vi vet var vi behöver skicka insatser, säger Jörgen Mattsson.

Klar om ett par dagar

Arbetet med att byta ut elmätarna har pågått sedan lördag eftermiddag och BTEA har tagit hjälp från andra elbolag såsom Jämtkraft och Härjeån som har bistått med personal. Totalt jobbar cirka 30 tekniker med att åka ut till kunder för att byta ut elmätarna, men det är ett jobb som kan ta tid.   

– Jag hoppas att majoriteten av hushållen är klara inom ett par dagar men det är omöjligt att ge en exakt prognos då vi inte vet exakt hur många hushåll som har påverkats, säger Mattsson. 

Vad tänker du om situationen som har inträffat? 

– Det är oerhört tragiskt, något sånt här ska egentligen inte kunna hända. Vi kommer att föra en dialog med Svenska Kraftnät för att undvika att det här händer igen. 

Fakta/ Svenska Kraftnät

Svenska Kraftnät, formellt Affärsverket svenska kraftnät, är ett statligt affärsverk som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft och är systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.