Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför skiljer sig elpriset så mycket över landet – och hur kommer det se ut framåt? Ulf Larsson, enhetschef för näthandel på Jämtkraft, förklarar mer i klippet. Foto: SVT

Elpriset väntas dubbleras i vinter – Jämtland ändå i billigaste området inom EU

Uppdaterad
Publicerad

Varför har elpriset stigit så mycket i höst? Och hur blir det i vinter? Elhandelsexperten Ulf Larsson förklarar vilken utveckling som väntas i Jämtlands läns elprisområde under det närmaste halvåret.

Att elpriset på senare tid varit högt, stundtals rekordhögt, har nog inte undgått någon. Men det är stora skillnader över landet. Det är främst i södra Sverige, elområde 3 och 4, som priset gått upp mest.

I norra Sverige har i och för sig priserna också gått upp, men inte lika mycket. Faktum är att elområde 1 och 2, där bland annat Jämtlands och Västernorrlands län ingår, har haft lägst elpris inom hela EU.

”Fyra gånger så högt i södra Sverige”

Men priserna väntas fortsätta uppåt.

– Prognosen visar att elpriset här kan bli dubbelt så högt som förra vintern, men fyra gånger så högt i södra Sverige. Det säger Ulf Larsson, enhetschef för näthandel på Jämtkraft

Det finns flera faktorer som gör att priserna skjutit i höjden, men de stora skillnaderna har bland annat gjort att det höjts flera röster om att Sverige borde vara ett elprisområde.

I klippet ovan förklarar Ulf Larsson vilken prisutveckling man ser framåt samt vad som gör att elpriserna skiljer sig så mycket över landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.