Erika Schagatay är en av stiftelsen Natur & Kulturs stipendiater och tilldelas 100 000 kronor för att skriva en bok om sin forskning kring dykning. Foto: Privat/TT

Erika Schagatay från Mittuniversitetet får stipendium: ”Bok jag velat skriva i tio år”

Uppdaterad
Publicerad

Erika Schagatay, professor vid Mittuniversitetet har fått ett stipendium på 100 000 kronor för sin uppmärksammade forskning om hur människokroppen fungerar i extrema miljöer. Det är stiftelsen Natur & Kultur som delar ut populärvetenskapliga arbetsstipendium varje år.

Erika Schagatay får stipendiet för att kunna skriva boken Därför kan du dyka. Boken ska baseras på hennes mångaåriga forskning kring dykande folkgrupper, fascinerande möten och hur kroppen fungerar och har utvecklats genom evolutionen.

− Trevligt att få denna uppmuntran att skriva en bok jag haft i huvudet i över tio år. Hoppas kunna gå ner i arbetstid för att komma igång, säger Erika Schagatay, i ett pressmeddelande från Mittuniversitetet.

Erika Schagatay är en av sex personer som får årets stipendium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.