Enligt det preliminära valresultatet deltog 48,8 procent av de röstberättigade länsborna i EU-valet. Foto: SVT

EU-valet: Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ökar tydligt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stora förändringar i hur länsborna röstade i årets EU-val jämfört med EU-valet 2014.

Sverigedemokraterna nästan fördubblar sitt väljarstöd i länet vid årets EU-val jämfört med valet 2014. Enligt det preliminära valresultatet fick Sverigedemokraterna 14,5 procent av rösterna i Jämtland och Härjedalen. När den här artikeln skrivs är 82 av 90 distrikt i länet räknade.

S tappar väljarstöd

Socialdemokraterna tappar väljarstöd och får 29,1 procent av de hittills räknade rösterna, i valet 2014 lades mer än var tredje röst på S och de fick 36,4 procent i Jämtland och Härjedalen.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ökar i årets EU-val. Både KD och C är nära att fördubbla antalet röster de får i Jämtland och Härjedalen.

Halverat stöd till L

Liberalerna däremot mer än halverar sitt väljarstöd, de fick 5 procent av länets röster i förra EU-valet. Enligt årets preliminära resultat var det 2,1 procent av de som röstade i länet som lade sin röst på L.

Även Miljöpartiet backar från 13,6 procent av länets röster 2014 till 10,5 procent i årets EU-val.

Här på Valmyndighetens webbplats kan du följa rösträkningen i EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.