Åre är en av alla skiddestinationer som är fullbokade. Foto: TT

Få avbokar skidresan till svenska fjällen trots ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Få tycks tveka att åka till Jämtlands- och Härjedalsfjällen trots den snabba smittspridningen av coronaviruset.

Destination Funäsfjällen och Skistars anläggningar är helt fullbelagda över helgerna.

– Med några få undantag är det helt fullbokat. Bokningsläget ligger cirka 30 procent över fjolårets, nu och även framåt i tiden, säger Sigge Jungell som är vd för destination Funäsfjällen.

De hyr ut boenden på flera orter i regionen och har cirka 30 000 bäddar, alla är belagda just nu. Utöver det finns en rad andra anläggningar och privatägda bostäder som hyrs ut. I stort sett är alla gäster kommer från Sverige.

Vid sina anläggningar i Åre och Vemdalen har Skistar 12 800 bäddar att hyra ut, enligt senaste årsredovisningen. Under jul- och nyårshelgen är även de helt fullbelagda, uppger företaget för Sveriges Radio.

Den senaste uppdateringarna, från i torsdags, visar en kraftigt ökad smittspridning i regionen. Till och med onsdag konstaterades 512 positiva fall jämfört med 382 hela veckan före. Andelen positiva ökade från drygt åtta till 17 procent.

Mycket hög smittspridning

”Det innebär att smittspridningen i samhället är mycket hög”, skriver Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

Kapaciteten har inte räckt till på teststationerna för att testa alla som behövt det.

”Men vi har god kapacitet för PCR-prov där ett ombud hämtar upp provtagningskit på apotek eller andra uthämtningsställen”, säger smittskyddsläkare Micael Widerström i pressmeddelandet.

Folkhälsomyndigheten och regionala smittskyddsläkare uppmanar den som planerat en resa och får symtom på covid-19 att stanna hemma. I Funäsfjällen är avbokningarna hittills ytterst få.

Pengar tillbaka

– Vi har inte ens tio avbokningar under jul, nyår och trettonhelgen. Vi ser inte något ökat antal avbokningar, säger Sigge Jungell.

Bokar man genom destinationens system får man pengarna tillbaka vid avbokning. Reglerna har varit generösa sedan pandemins första våg. Han har inte märkt av någon oro över smittspridning varken bland personal eller gäster. De jobbar i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi informerar ankommande gäster och gäster på plats med skyltar och ordnar kösystem och har olika varianter för att se till att det inte är för mycket folk i butiker till exempel, säger han.

Majoriteten av destinationernas boenden är egna hus eller stugor men de har även hotell. Han känner inte till om det hållits större privata fester.

– Det finns ingen organiserad after ski på hotellen och restauranger.

– De som kommer till Funäsfjällen är intresserade av friluftsliv, det är kanske inte samma gäst som åker till Åre. Dit kommer ett större antal för fest, stoj och glam, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.