Äldre person med hörapparat. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Fick tinnitus efter justering av hörapparat – IVO kritiserar audionom

Uppdaterad
Publicerad

En patient fick bestående tinnitus efter att ha justerat sin hörapparat hos en audionom. Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot audionomen.

Patienten, en man i 65-årsåldern, besökte audionomen i januari 2018 för att få hörapparaten justerad efter en öronoperation. När hörapparaten slogs på upplevde patienten ett ”fruktansvärt starkt ljud” och även smärta i örat.

Efter händelsen upplever patienten ett ständigt tjut i örat.

Inte tillräckligt uppdaterad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat ärendet och riktar nu kritik mot den audionom som satte in hörapparaten. IVO menar att audionomen inte har varit tillräckligt uppdaterad när det gällde patientens behov av justering av hörapparaten.

Patienten har i sin anmälan till IVO skrivit att han tänker begära skadestånd av Regionen för att han lidit skada.

Vad är en audionom?

Audionom är ett yrke som innebär en integrerad tillämpning av tekniska, beteendevetenskapliga och medicinska kunskaper inom hörselområdet. Ämnesområdet involverar både människa och teknik och audionomen arbetar med både med tekniska och pedagogiska lösningar för ett bättre hörande hos hörselskadade personer.

I arbetet ingår bland annat att göra hörselutredningar, prova ut hjälpmedel samt att undersöka hur man kan förebygga hörselskador på till exempel arbetsplatser och i offentliga miljöer.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.