Vemdalsskalets Högfjällshotell varslar samtliga anställda om uppsägning. Foto: Marie Selander, SVT

Fler hotell minskar personalstyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset märks tydligt inom hotellbranschen. Flera stora hotell i länet anpassar kostymen när färre gäster kommer.

Under onsdagen kom besked om att hotellkedjan Nordic Choice, som driver Clarion Grand i Östersund och Copperhill i Åre varslar 4500 anställda i Sverige. Det uppger Dagens Industri.

Hotellchefen på Clarion i Östersund Nicki Eby, svarar så här i ett mejl på SVT Jämtlands frågor:

Coronaviruset i Jämtlands län

”Vi ser just nu över vår bemanning då vi har förlorat många av våra gäster, både privata gäster och grupper och konferensen. Påbokningarna har minskat med över 50 % vilket gör att vi drabbas hårt, precis som alla andra aktörer inom hotell i Östersund. ”

”Läget är extremt”

Frösö Park, berörs inte av det här varslet eftersom det inte ägs av Nordic Choice, utan är en franchise.

– Vi anpassar antalet anställda, säger Jacob Dahlberg, hotellchef på Frösö Park till SVT Nyheter Jämtland. Jag säger inga siffror eftersom fackliga förhandlingar pågår.

– Vår situation är allvarlig och läget är extremt, säger han. Men vi hoppas ta oss igenom detta och gå en ljus framtid tillmötes.

Högfjällshotell varslar

Under eftermiddagen rapporterade P4 Jämtland om att även Vemdalsskalets Högfjällshotell har varslat samtliga anställda om uppsägning.

I ett mejl till SVT Jämtland skriver hotellets vd Thomas Barcklind så här:

”Hotellet har för avsikt att fortsätta bedriva verksamhet säsongen ut. Att bolaget varslar är på grund av att vi lever med den begränsningen som sattes av regeringen och den slår hårt mot bolaget.

En annan faktor är att vi ser många avbokningar mot grupp & konferensmarknaden. Antalet anställda kan komma att minskas vid det fall regeringen kommer med nya direktiv, därav detta varsel.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet